Modified Proton Gen-2

Proton is the Malaysian national carmaker. Proton Gen-2 was launched in the third quarter of 2004. The platform was co-developed by Proton and Lotus. Proton Gen-2 is the first Proton to use the Campro (short for Cam Profile) engine – 1.3 liter Campro S4PE and 1.6 liter Campro S4PH both running on DOHC 16-valve inline four configuration.

Modified Proton Gen-2 with Carbon Fiber Hood (Bonnet) from Race Craft

Modified Proton Gen-2 with Carbon Fiber Hood (Bonnet) from Race Craft

ENGINE MODIFICATIONS:

– Hot Bits 4-2-1 straight flow exhaust system
– A’pexi power intake filter
– Speedworks custom heat shield
– Sard adjustable fuel pressure regulator
– R3 spark cables
– Volker iridium plugs
– Arospeed voltage stabilizer
– Arospeed grounding wire
– GReddy replica oil catch tank
– R3 cam valley cover

HANDLING/SUSPENSION MODIFICATIONS:

– Gab coilovers
– Eibach front and rear anti-roll bar
– Hot Bits front and rear strut bar
– Arospeed floor bar
– Pro RS steel braided brake lines
– AXT front slotted & cross drilled rotors
– Ferodo zero brake pads
– SSR Type C 15×6.5 replica wheels
– Falken Azenis RT-215 195/55/15 tires

EXTERIOR MODIFICATIONS:

– Black carbon fiber hood from Race Craft

– Black standard rear spoiler
– Black standard head lights

INTERIOR MODIFICATIONS:

– Momo “MOD07″ racing steering wheel
– R3 carbon fiber gear knob
– Arospeed quick release hub
– SSCUS “Imola” full bucket seat
– SSCUS 4-point harness

Proton Gen-2 with MOMO MOD07 racing steering wheel and R3 carbon fiber gear knob

Proton Gen-2 with MOMO MOD07 racing steering wheel and R3 carbon fiber gear knob

Proton Gen-2 with SSCUS bucket seat and Arospeed floor bar

Proton Gen-2 with SSCUS bucket seat and Arospeed floor bar

Proton Gen-2 with AXT slotted and cross-drilled disc brake rotor

Proton Gen-2 with AXT slotted and cross-drilled disc brake rotor

Proton Gen-2 with A'pexi air filter and Hotbits 4-2-1 straight flow exhaust header

Proton Gen-2 with A’pexi air filter and Hotbits 4-2-1 straight flow exhaust header. The car’s battery has been relocated to the back of the trunk, this is to make place for the air intake’s custom shield which helps to block out the hot air which reduces the condensation of oxygen.

Proton Gen-2 with GAB height adjustable coilver and Eibach rear anti roll bar

Proton Gen-2 with GAB height adjustable coilver and Eibach rear anti roll bar


Subscribe now to know more about this modified cars

Name

Email

No Spam, we value your privacy !

29 Comments »

  1. ben said,

    February 4, 2008 at 8:04 pm

    hi there.. thank you for adding a link to my blog.. :)

  2. CORAL said,

    January 29, 2009 at 11:48 pm

    gd cars wit a gd engine

  3. wan said,

    July 20, 2009 at 12:53 pm

    saya nak ubah suai kete gen 2 saya ta x tau mcm mane nak ubah bagi cantik tp x over sgt.

  4. ZAL MAIDAM said,

    August 6, 2009 at 10:49 am

    ada x sape2 gen2 kalau x start 2 – 3 hari..enjin xleh start terus..coz batry weak / x masuk caj..terus cabut bateri pergi kedai caj..pasg sml n then blh start mcm biasa..backup bateri baru tkr..batery baru setahun..apsal r..pliz2222…

  5. marcell said,

    August 22, 2009 at 11:57 pm

    guys,,,,ak tgh carik seat depan sepasang, Gen2 or Neo…. sesape ade nk jual let me know… thanx…

  6. pros said,

    August 28, 2009 at 11:34 am

    marcell ako nak jual ako punya berape hang nak >???

  7. solan said,

    September 28, 2009 at 3:28 am

    aku ada pakai gen2,tapi masalahnya bila aku bawa jer ada macam-macam bunyi keluar.kalu ada sapa-sapa yang tahu tolong bagitau aku.

  8. nizam said,

    October 25, 2009 at 12:56 pm

    gen2 x bole start 2……cuba check bateri untuk alarm… ade bwh dashboard sebeleah penunpang…….bateri dia kecik jer…..kene tukar stiep 2 tahun….

  9. Touge80 said,

    February 18, 2010 at 8:02 am

    How many Horses u got there? Engine still standard I guess? Anyway nice car. How much u bought the CF bonnet?

  10. wei said,

    March 29, 2010 at 9:49 am

    bro, timing belt biasanya kalau dari eli blh tahan sampai brp km

  11. wei said,

    March 29, 2010 at 9:51 am

    bro, timing belt biasanya kalau dari beli blm penah tukar blh tahan sampai brp km

  12. Rami said,

    August 28, 2010 at 4:26 pm

    Is there any way that I can fit a Mitsubishi engine (1.8/2.0cc) into GEN2 (model 2007)?

    I’m awaiting a response from the first genius on this post

  13. AWIN said,

    September 6, 2010 at 6:36 pm

    .saya hendak beli sebuah proton gen 2.soalan saya adakah gen 2 banyak masalah seperti yg saya dengar dari mulut org..kedua…apa masalah yg kerap berlaku pada kereta gen 2.ketiga langkah perlu diambil bagi memastikan kereta dlm keadaan yg sentiasa baik.thanks

  14. ZAL MAIDAM said,

    September 19, 2010 at 7:28 pm

    4 AWIN said: orang yg x pakai kete GEN2 je yg ckp mcm tu..ambe guna dah 2 tahun lebih (2nd) cuma g wat service biasa dan tukar batery baru ok je..dah ke N.9 / KL / KUANTAN /KEMAMAN / raun2 dlm negeri / hari2 g kije xde mslh pun..cuma ambe cabut alarm.pakai manual lock..WAJA pun gitu gak..mentang2 la engine CAMPRO orang kite nak kondem..x patut2..ape pun, better amik PERSONA ELLEGANCE laa..lawa..tp GEN2 / WAJA CAMPRO CPS gagah..setaraf dgn VTEC / VVTI..

  15. me_ai said,

    October 7, 2010 at 11:42 pm

    dah guna gen2 dari tahun 2006-2010…
    tiada mslh besar kecuali teknikla kecik2.. jer…
    mileage dah 130,000 still memecut pada speed 140-150, biasa jer…

  16. kancil said,

    October 10, 2010 at 12:36 am

    gen 2 power … yg dapat ok jg baik2 yng prob tu x serasi cari kite ain aje..

  17. CHONG said,

    December 2, 2010 at 12:25 am

    Bro, how much you bought the carbon fibre bonnet from Racecraft?

    I’m interested to it also.

  18. syam said,

    December 19, 2010 at 4:08 pm

    saya ada gen 2 tahun 2004 ok je smpai skarang..kne pandai jaga…..sekarang ni saya nak tnye..gen 2 klu warna hitam dari bonnet depan,bumbung smpai bonnet belakang ok x??pastu yg len wrna puteh??
    ok x??
    ssuai x??
    coz saya nk tukar wrna tp xthu wrna ape yg bez skg…

  19. me_ai said,

    December 28, 2010 at 5:43 am

    mcm tak berapa sesuai, cuba buat kecik sikit,
    cth cam bumble bee, camarro tu…hitam dia kecik je di tengah,

  20. azroy said,

    January 15, 2011 at 12:09 am

    tahu tak kedai nak buat enjin gen2

  21. cyril said,

    March 22, 2011 at 1:30 am

    i suka keta gen 2…..keta i dah kena langgar 2 kali….walaupun kemek ….tapi…tetap okey,,,,,,..dah 7 tahun i pakai tak dah masalah….
    ,

  22. me_ai said,

    April 20, 2011 at 8:22 am

    @cyril

    apa kaler kereta…. sudah modified or still std. lagi

  23. zainie said,

    May 17, 2011 at 9:23 pm

    kalu nak beli gen 2 second kena tengok milage kalu thn 2004 milage under 100.000 ribu ok la tu..aku baru beli gen 2 thn 2005 bulan 10 2010 milage baru 47000..still kereta mcm baru lagi bro ..tida masaalah ok je pernah memecut hingga 180kmj…jgn banyak dengar cerita orang yg x pakai gen2..pada aku gen 2 ok and power….

  24. khairul said,

    May 21, 2011 at 12:06 am

    boleh dapatkn info ttg CF hood depan dari race craft?
    harga barang n pemasangan?
    kualiti barang.
    nak pakai kat pesona.

  25. jump meck said,

    August 4, 2011 at 3:22 am

    aku pakai gen 2 1st model 2004 1.6 standard….masih handal utk memecut 220km/h.enjin msih tip top..tp laju 2 stereng jd ringan r plak….gabra..hehehe but anyway….jge enjin ye mcm jge diri…jgn selalu lenjan(aku lenjan kadang2 je)….enjin jgn modi2 law nk pkai lame…

  26. bro GANU said,

    December 4, 2011 at 10:27 am

    Aku bli gen2 thun 2004,bulan 5 bru ni, time beli milage bru 63000, still ok lg…xde pape masalah pun..nak tahan lame enjin kene jage, yg byak rosak tu tntu xjage enjin, kete pe pun klu enjin xjage rosak gak kan..slame aku bli ni dah 1 malaysia aku round..xde masalah…pecut 150kmj tu minyak kt kaki lg…ley nak speed lg..ley lg gi 200kmj.. sesape nk bli gen2 jgn hiraukan kate2 org yg xpkai gen2…hnye yg pnah pkai aje taw kehebatan die..bab kate hanya jauhari mengenal manikam

  27. botak balakong said,

    August 10, 2012 at 2:51 am

    gua baru pakai gen 2,sapa tahu kedai mana yang baik untuk sevis gen2

  28. asrul said,

    October 11, 2012 at 8:30 am

    btol ke org kate sump minyak hitam kereta gen 2 mudah pecah???

  29. admin said,

    October 11, 2012 at 8:42 am

    Asrul, kawan di Proton confirm, sebab lokasi dan design oil sump, kalau kereta lowered, kena berhati-hati, banyak crack happen kat road bump, sebab tu, minyak hitam pun habis titik demi titik sampai engine kena bakar

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Leave a Comment

Subscribe to

Modified Cars' Newsletters

Join 70K others now!

Name

Email

No Spam, we value your privacy !


Follow us on -

Like us on Facebook - 101modifiedcars Google+ 101ModifiedCars Subscribe to 101ModifiedCars on Youtube Follow us on Twitter - 101modifiedcars  Follow 101ModifiedCars Pinterest  Subscribe to 101ModifiedCars Feed